top of page
Search

Κτήμα Κατσαρού: Γαλλική φινέτσα στους πρόποδες του Ολύμπου

«Δυστυχώς ο καιρός έχει χαλάσει και δε θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα αμπέλια» είπε ο κύριος Κατσαρός καθώς μας έδινε οδηγίες για να κατευθυνθούμε προς το οινοποιείο στην Κρανιά του Ολύμπου.

Ένα αμιγώς φθινοπωρινό σκηνικό μας περίμενε καθώς αφήναμε την Εθνική οδό και κατευθυνόμασταν προς τις παρυφές του Ολύμπου. Σκοτεινά, γκρίζα σύννεφα κατηφόριζαν τις πλαγιές του βουνού και παχιές σταγόνες βροχής έπεφταν στην οροφή του αυτοκινήτου διαταράσσοντας την ηρεμία του τοπίου. Αφού διασχίσαμε το χωριό της Κρανιάς ο δρόμος γινόταν ολοένα και πιο ανηφορικός και στενός και σταδιακά μπαίναμε σε ένα σύννεφο ομίχλης που έκρυβε τα δέντρα τριγύρω.

Σε μια στροφή του δρόμου φάνηκε η ταμπέλα που έδειχνε προς το κτήμα Κατσαρού, με τη χαρακτηριστική χρυσοκόκκινη γραμματοσειρά. Εκεί μας περίμενε ο κύριος Ευρυπίδης Κατσαρός, οινοποιός δεύτερης γενιάς του κτήματος, με την ευγένεια στη φωνή που τον χαρακτηρίζει.

«Καλώς ήρθατε στο Κτήμα. Περάστε μέσα να στεγνώσετε και να τα πούμε», είπε και ξεκίνησε την ξενάγηση από το οινοποιείο του κτήματος. Εκεί, ανάμεσα σε δύο δεξαμενές ξεκίνησε να μιλάει για τα πρώτα αμπέλια που φύτεψε ο πατέρας του στην περιοχή. «Είναι ποικιλία Cabernet Sauvignon και απλώνονται περιμετρικά του σπιτιού και του οινοποιείου. Σταδιακά με τα χρόνια αποκτήθηκαν και άλλα αμπελοτεμάχια και αυτή τη στιγμή το κτήμα Κατσαρού καλλιεργεί τέσσερις ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Ξινόμαυρο και ένα με ενάμιση τοις εκατό Cabernet Franc. Πρόκειται για ένα σύνολο εκατόν επτά στρεμάτων και ο τρύγος των ποικιλιών γίνεται ανάλογα την ωρίμανση και την τοποθεσία του αμπελιού. Από το 2008 συνεργάτης του κτήματος είναι και ο κύριος Κουνδουράς, πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ.».

Το κτήμα Κατσαρού στοχεύει στην περιορισμένη παραγωγή οίνων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας τα οποία προέρχονται από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας. Εδώ και χρόνια παράγει το κτήμα ερυθρό, ένα από τα πρώτα Bordeaux blends της Ελλάδας, καθώς και το μονοποικιλιακό Chardonnay με τη χαρακτηριστική φινέτσα και ανθική ταυτότητα. «Είμαστε της φιλοσοφίας λίγα και καλά», λέει ο κύριος Ευρυπίδης και συμπληρώνει, «έχουμε φυτέψει κι έναν πειραματικό αμπελώνα με τέσσερις λευκές ποικιλίες για να δούμε πώς συμπεριφέρονται και αν μπορούμε να περιμένουμε κάτι στο μέλλον από αυτές. Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Βατίκι (σ.σ. ντόπια ποικιλία του Ολύμπου) κι έναν κλώνο ορεινού Ροδίτη. Στόχος για το μέλλον είναι και μια ετικέτα από παλαιά κλήματα Cabernet Franc του κτήματος».

Φύγαμε από την αίθουσα οινοποίησης και κατεβήκαμε προσεκτικά τα σκαλιά προς το κελάρι με τα βαρέλια παλαίωσης και τις παλιές χρονιές. Η θερμοκρασία σε αυτό το επίπεδο ήταν αρκετά χαμηλότερη και η υγρασία έκανε αισθητά τα σημάδια της στους τοίχους. Στην αίθουσα που ωριμάζει το Chardonnay δεσπόζει μια αγιογραφία που αναπαριστά τον τρύγο, έργο κάποιου καλλιτέχνη της περιοχής. «Το Chardonnay παραμένει στο βαρέλι για πέντε μήνες, εν μέρει σε καινούριο και μεταχειρισμένο. Τα προμηθευόμαστε από την περιοχή του Meursault και του Bordeaux στη Γαλλία», είπε και μου έδωσε το καλύτερο πάτημα για να τον ρωτήσω για τις σπουδές του. «Ήθελα ανέκαθεν να σπουδάσω έξω. Η Γαλλία ήταν πάντα ένα μυθικό μέρος του κρασιού και κατ’ εμε είναι και η κορυφαία περιοχή ποιότητας στο χώρο».

Αφού ο κύριος Ευρυπίδης μας άφησε να μυρίσουμε την τρέχουσα σοδειά του Chardonnay, προσφέρθηκε να μας δείξει τη διαδικασία ανάδευσης των οινολασπών στο βαρέλι. Μια διαδικασία που αναμειγνύει τα αδιάλυτα στερεά μέρη/υπολείμματα της ζύμωσης με το κρασί. Η διαδικασία προσφέρει συμπύκνωση, δομή και πολυπλοκότητα στο κρασί, κάτι το οποίο θα διαπιστώναμε αμέσως μετά τη γευσιγνωσία.

«Το Chardonnay του κτήματος κυκλοφορεί κάθε χρονό με το σκίτσο ενός διαφορετικού άνθους στην ετικέτα. Τα άνθη αυτά σύμφωνα με τη βιβλιογραφία φύονται στον Όλυμπο και αποτελούν μια σύνδεση του κρασιού με την περιοχή. Το 2010, το 2015 & το 2020 ήταν μεγάλες χρονιές για το κτήμα. Ίσως και το 2023 να έχει μεγάλη συμπύκνωση», είπε και περπάτησε προς την επόμενη αίθουσα.

Εκεί τα βαμμένα κόκκινα βαρέλια πρόδωσαν το περιεχόμενό τους κατευθείαν. «Εδώ ωριμάζει η ερυθρή ετικέτα του κτήματος. Χρησιμοποιούμε βαρέλια 225 ή 228 λίτρων και κάθε Κυριακή γίνεται η απογέμιση των βαρελιών ώστε να συμπληρώσουμε το ποσοστό που εξατμίζεται. Το blend παραμένει σταθερό με κάποιες διαφοροποιήσεις, το 77-78% είναι Cabernet Sauvignon, 20-21 % είναι Merlot -το οποίο ανέβηκε μετά το 2016 από το 16%- και 1-1.5% είναι Cabernet Franc το οποίο αν και σε μικρό ποσοστό κάνει τη διαφορά κατά την άποψή μου».

Καθώς η ξενάγηση έφτανε στο τέλος της ο κύριος Κατσαρός μας οδήγησε στο σπίτι του κτήματος και στην αίθουσα γευσιγνωσίας. Εκεί μας περίμεναν τρεις φιάλες και μια μεγάλη πιατέλα με τυριά και σύκα από τον κήπο του, αφού όπως λέει «το κρασί δεν πίνεται χωρίς συνοδεία». Ξεκινήσαμε από τη Stella, την premium λευκή ετικέτα που κυκλοφόρησε πρόσφατα και προέρχεται από τα δύο μεγαλύτερα ηλικιακά αμπελοτεμάχια του κτήματος. «Εδώ έχουμε το διπλάσιο χρόνο παραμονής σε βαρέλι συν ενάμιση χρόνο παραμονή στη φιάλη. Επομένως έχουμε πιο φίνο χαρακτήρα και ταυτόχρονα πιο στρόγγυλο και συμπυκνωμένο αποτέλεσμα. Η ονομασία του κρασιού είναι αφιερωμένη στη μητέρα μου και θα παρατηρήσετε ότι έχουμε κι έναν εκμοντερνισμό της γραμματοσειράς η οποία ήταν ίδια από την ίδρυση του κτήματος. Την ερχόμενη χρονιά επίκειται ένα μεγάλο ρετουσάρισμα καθώς θα δώσουμε λίγο περισσότερο χρώμα στις ετικέτες μας».

Όντως το Stella μας εντυπωσίασε με τη δομή του και την κομψότητά του, αγκαλιάζοντας το στόμα με γεύσεις ώριμων εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων, λευκών ανθέων και βανίλιας. Ένα εντυπωσιακά ‘μεγάλο’ Chardonnay που κατά τη γνώμη μου ανταγωνίζεται τις μεγάλες λευκές ετικέτες της Βουργουνδίας.

Σειρά πήρε το Valos, η ετικέτα του Ξινόμαυρου του κτήματος. «Το όνομα σημαίνει κατώφλι στα Αρχαία Ελληνικά και το 85% της παραγόμενης ποσότητας προορίζεται για εξαγωγή». Δοκιμάσαμε τη σοδειά του 2019 η οποία ήταν η κορυφαία σε ποιότητα σύμφωνα με τον κύριο Κατσαρό, το χαρακτηρίζουν αρώματα κόκκινων φρούτων και τα κλασικά αρώματα του Ξινόμαυρου (ντομάτα και ελιά) τα οποία εδώ είναι πιο διακριτικά σε σχέση με την κυριαρχία τους στα κρασιά της Νάουσας. Ισορροπημένο, ζουμερό και συνεπές από την αρχή ως το τέλος, το Valos είναι ένα εξαιρετικό value for money Ξινόμαυρο που ξεφεύγει από τα κλασικά πλαίσια της ποικιλίας.

Για το τέλος ο κύριος Ευρυπίδης μας κράτησε το καλύτερο... « Διάλεξα μια από τις αγαπημένες μου χρονιές από την ερυθρή ετικέτα του κτήματος, το 2010. Θα δείτε ότι αν και 13 ετών το κρασί έχει ακόμα δρόμο μπροστά του». Κι έτσι ακριβώς ήταν, μια αίσθηση πληρότητας στο στόμα συνοδευόμενη από βελούδινες τανίνες και αρώματα ώριμης φράουλας, δαμάσκηνου και μούρων. Νύξεις κέδρου, σοκολάτας και μέντας υπογράμμιζαν την πολυπλοκότητα του κρασιού και η μακρά επίγευση σε προκαλούσε να γεμίσεις εκ νέου το ποτήρι.


Ο κύριος Κατσαρός μας αποχαιρέτησε με το ίδιο ζεστό χαμόγελο που μας υποδέχτηκε επιβεβαιώνοντας πως πέρα από ένας εξαιρετικός παραγωγός είναι κι ένας υπέροχος άνθρωπος. Καθώς απομακρυνόμασταν κοίταξα τον καθρέφτη του αυτοκινήτου και είδα το κτίριο του κτήματος, μικρό όπως στην ετικέτα, να γίνεται ένα με το φθινοπωρινό, βροχερό τοπίο του Ολύμπου.


Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε παραπάνω για το κτήμα Κατσαρός ή να επισκεφτείτε το οινοποιείο η σελίδα με τα στοιχεία του κτήματος είναι: http://www.ktimakatsarou.gr/


43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page